Op heksenjacht met Sociale Media

Vanochtend las ik het volgende in de krant: ‘De Belgische politie patrouilleert preventief bij de huizen van de vijf jongeren die worden verdacht van de mishandeling van een 22-jarige man in Eindhoven’. Waarom? Omdat de politie bang is dat de jongeren uit hun huis worden gesleurd en gemolesteerd. En dat allemaal dankzij de heksenjacht die afgelopen week op verschillende Sociale Media ontstond nadat het OM beelden van de mishandeling in Eindhoven vrijgaf.

Wat moet ik daar nou op zeggen. Ik weet ‘t, half Nederland roept om het hardst dat die vijf jongens wat hen betreft aan de hoogst mogelijke boom mogen worden opgehangen. Tandenknarsend bekeken zij vorige week het betreffende filmpje op internet en mompelden daarbij de woorden: “wat zou ik die jongens graag voor mijn auto krijgen…”.

En eerlijk is eerlijk. Ook ik zag het filmpje en ook mijn maag kromp ineen bij het zien van zoveel agressie en zinloos geweld. En ook ik ben van mening dat de jongens die de afschuwelijke karatetrappen uitdeelden, een fikse straf moeten krijgen.

Maar met die heksenjacht via allerlei Sociale Media heb ik toch wat moeite. Ik snap dat het OM ervoor kiest de beelden van de mishandeling vrij te geven op het moment dat ‘gewoon’ recherchewerk niets oplevert. Prima. En dat er weldenkende mensen zijn die deze beelden via Twitter of Facebook verspreiden? Ook niets mis mee. Maar vanaf het moment dat ook de minder weldenkende, sensatiebeluste medelanders zich met de kwestie gaan bemoeien, haak ik af. Vanaf dat moment namelijk worden namen en adressen van ‘mogelijke’ verdachten op internet vermeld en zijn er zelfs mensen die in de auto stappen om ‘die klootzakken eens flink de les te lezen!’.

En dan gaat het mis. Dan blijkt dat degene die jij de les hebt gelezen, toevallig dezelfde naam draagt als één van de verdachten. Maar niets met de zaak te maken heeft. Gelukkig heb je hem net niet doodgeslagen, maar het scheelde niet veel. En wat nog fijner is? Een camera heeft alles opgenomen. Het zal niet lang duren voordat het OM de beelden vrijgeeft. Ik zou vast onderduiken als ik jou was, want voor een Sociale Media Heksenjacht is niemand veilig…

Sietske Waterschoot, 28-01-2013

← Ouder Nieuwer →