Dat dan weer wel...

We communiceren allemaal. Kijken, spreken, luisteren en gebaren behoren tot onze aangeboren talenten. Daar is niets ingewikkelds aan. Waarom bieden vrijwel alle Nederlandse Universiteiten en HBO instellingen dan meerjarige communicatieopleidingen aan? Simpel. Omdat het in onze samenleving nogal eens schort aan duidelijk en effectief communiceren, aan begrijpelijk formuleren. Daarvan zijn voorbeelden in overvloed.

Kijk naar de werkvloer. Vaak ontbreekt het ook daar aan goede communicatie. Wie kent ze niet? Managers die werknemers onvolledig informeren en tijdens overlegmomenten cruciale informatie achterwege laten. Of artsen die zich als een soort gereïncarneerde Romein uiten in een – voor normale mensen – onbegrijpelijke taal die bol staat van Latijnse begrippen. Het gevolg? Patiënten zijn na vijf woorden het spoor bijster en gaan, uit zelfbescherming, van het ergste uit. Dan kan ’t later alleen maar meevallen.

En dan zijn er nog ambtenaren die dusdanig communiceren dat inwoners geen idee hebben waar zij het over hebben. Die ambtenaren vinden dat overigens ‘net zo makkelijk’. Gelukkig laat menig ambtenaar zich tegenwoordig adviseren door een kundige communicatieadviseur. Maar sommige ambtenaren zijn halsstarrig en hebben zo’n bemoeizuchtige adviseur helemaal niet nodig. In een onbewaakt ogenblik laten ze snel een zelfontworpen bord plaatsen waarmee ze luid en duidelijk (dat dan weer wel) communiceren met hun inwoners! Maar of dit nou onder de noemer ‘effectief communiceren’ valt?

Sietske Waterschoot, 10-12-2012

← Ouder Nieuwer →